Eiken houten vloeren

Eikenhout is veruit de meest populaire houtsoort als het gaat om vloeren. Eiken heeft dan ook vele kwaliteiten: het is sterk, duurzaam en verkrijgbaar in talloze sorteringen. Het past goed in een klassiek interieur, maar ook in een modern huishouden past de eiken houten vloer uitstekend. Eikenhout is dan ook zeer breed toepasbaar.


†††

Achtergrondinformatie: De Eikenboom

Eikenbomen groeien in grote delen van de wereld. In heel Europa zijn ze te vinden, maar ook in delen van AziŽ zijn ze inheems. In Noord-Amerika groeien zowel Amerikaanse als geÔmporteerde Europese eikensoorten. Niet alle boomsoorten hebben dezelfde eigenschappen. Het is dus van belang u goed te laten informeren over het soort eikenhout dat u gaat gebruiken. Een eikenboom kan tot 45 meter hoog worden en kan een leeftijd bereiken van wel 400 jaar. Eikenbomen groeien niet snel. Doordat de eik langzaamgroeiend, is het hout zeer stevig. Ook in vroeger tijden nam de eik al een bijzondere plaats in in de Europese cultuur. Zo waren rond eikenbomen vaak heiligdommen te vinden. Het woord eik stamt zo waarschijnlijk af van een ouder Europees woord met de betekenis vereren.

Eikenhout

Veel mensen associŽren eiken houten vloeren met een heel donkerbruine kleur, maar de oorspronkelijke kleur van jong, net gewonnen eikenhout is zeer licht. De donkere kleur verkrijgt eiken pas na een langere blootstelling aan de lucht. Een eiken houten vloer is erg stevig en slijtvast, wat het heel geschikt maakt voor vloeren. Eikenhout is niet erg gevoelig voor werking, maar u moet voor uw eiken houten vloer natuurlijk wel rekening houden met de algemene adviezen over werking van hout.

Bewerking van eikenhout

Door gerichte behandeling kunt u bepaalde eigenschappen van het eikenhout versterken en zelf verbeteren. Zo leent Europees eikenhout zich heel goed voor de techniek van roken : het hout wordt intensief blootgesteld aan ammoniakdampen, waardoor het eiken veel sneller en op een fraaiere manier zijn typische donkere kleur verkrijgt. Hierdoor wordt een proces dat anders 100 jaar zou duren aanzienlijk verkort: het roken duurt maar ťťn dag.

De lichte kleur die het eiken van nature heeft kan op verschillende manieren worden behouden. De effectiefste methode is het aanbrengen van een UV-werende lak die de zonnestralen die het eiken doen verkleuren tegenhoudt. Verder zijn er diverse oliŽn op de markt die een vergelijkbaar effect hebben.
U kunt uw houten vloer ook beitsen in verschillende kleurtinten.

Waar u op moet letten

Bij het aanschaffen van een eiken houten vloer zijn een aantal zaken van belang. Let natuurlijk ook hier op de algemene adviezen voor het kopen van hout. Bij eikenhout in het bijzonder is het zaak op de volgende dingen te letten:

De houtsoort
Als u het hout wil laten roken, moet u een Europese houtsoort kopen. Amerikaans eikenhout laat zich slecht op deze manier bewerken.

De spint
Een spint is het stukje van de boom dat juist onder de schors zit. Het spinthout is veel lichter van kleur dan het overige eikenhout. Als u een egale eiken houten vloer wilt, let er dan op dat u er geen spinthout in verwerkt, omdat dit blijvend in kleur kan afwijken. Let wel, het spinthout is kwalitatief niet minder dan het andere eikenhout, alleen de kleur wijkt af.

Op Houtenvloertje.nl vindt u nog veel meer informatie over houtsoorten

Beboparket.nl

Gerelateerde houtsoorten