Veluwse eiken verliezen al blad

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden is voor eikenbomen op de Veluwe de herfst twee maanden eerder begonnen dan gewoonlijk.

Gepubliceerd: Maandag 6 september 2010

Natuurlijk, het waait de laatste dagen, en bijna iedere boom laat dan wel eens een blaadje vallen. Toch is het nog geen herfst. Tenminste, niet volgens de boekjes, en zeker niet voor de grote gezonde eiken in Nederland: die verliezen pas in november hun bladeren. Anders is het dit jaar op de Veluwe. Daar verliezen eiken juist nu al volop bladeren, wat echt uitzonderlijk is. De Veluwse eiken hebben dan ook een vervelend jaar achter de rug.

In het voorjaar werden de Veluwse eiken geteisterd door zogenaamde wintervlinders, die een ware plaag vormden en de bomen kaal vraten. Dat gaf een treurige aanblik, maar biologen waren nog niet hopeloos: sterke eiken kunnen zich vrij snel herstellen en inderdaad, al spoedig groeiden er nieuwe blaadjes aan de eikenbomen. Er kwam zonnig zomerweer aan - te zonnig. In juli was er een hittegolf en grote droogde, waardoor het herstel van de eiken niet doorzette. Ze bleven er halfdood bijstaan, en na de eerste regen was er nog maar weinig herstel te zien. Wel kwam er schimmel op de bomen: de gevreesde meeldauw. Een derde ramp in korte tijd, dat was te veel: de eiken vallen nu alweer terug in hun "winterslaap" door hun blad te verliezen.

Zo'n winterslaap is op zichzelf geen slecht idee, de eik kan er als het ware door aansterken. Maar biologen houden toch hun hart vast. Grote, sterke bomen redden het wel, maar jongere eiken, of eiken die toch al zwak zijn, zouden wel eens kunnen sterven, wat natuurlijk gevolgen heeft voor het hele woud. De tijd zal het leren.

Berichten

Al 1010 bedrijven online!

Breng uw firma gratis onder de aandacht bij vele duizenden bezoekers met een vermelding op Houtenvloertje.nl.

Klik hier om door te gaan